En Popüler 5 Hosting Türü

en-populer-5-hosting-turu

Bir web sitesinin yayınlaması için gerekli her şey hosting hesabında saklanır. Resimler, yazılar, dosyalar… Siteyi ziyaret eden kişiler web tarayıcısına bir adres yazdığında, bu dosyaların olduğu sunucuya yönlendirilir. Bu nedenle bir hosting hesabı olmadan, sitenizi web üzerinden yayınlayamazsınız. Tüm bu dosyalar 365 gün boyunca bilgisayarda saklanır ve erişime hazır halde bulunur. Hosting hizmeti; sitenizin ihtiyacı için gerekli olan kaynakların boyutuna, sunucunun kullandığı işletim sistemine ve sağlanma türüne göre çeşitli adlar altında piyasaya sunulur. Host firmaları, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için farklı hosting türleri sunmaktadır. Web sitenizin amacına ve kullandığınız teknolojiye göre uygun host hizmetini seçmelisiniz.

En popüler hosting türleri nelerdir?

Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting yaygın ve küçük çaplı bir hosting türüdür. Özellikle küçük bir işletme ya da blog sitesi için kullanılır. Web sitelerini yeni inşa edenler için de tercih edilebilir. Web sitesi büyüdükçe daha büyük ve gelişmiş bir hosting paketine geçilebilir. Çünkü paylaşımlı hosting küçük bir hosting paketidir. Bütçe olarak sizi zorlamaz. Siteyi hızla kurup çalıştırmak isteyenler için, fazla teknik bilgi gerektirmez. Sunucu bakım ve yönetimi host firması tarafından yapılır.

Dezavantajları: Yükleme süresi özel sunuculardan daha yavaş olabilir. Paylaşımlı bir barındırma hizmeti olduğu için diğer komşularınızı genellikle bilemezsiniz Sunucu, sunucuyu paylaşan diğer siteler tarafından aşırı yüklenebilir. Site fazla trafik almaya başladığında, sitenin kötü performans gösterdiğini fark edebilirsiniz.  Bazı özelleştirme seçenekleri mevcut değildir.

VPS Hosting

VPS (Virtual Private Server) Sanal Özel Sunucu anlamına gelir. Orta derece trafik alan ve sürekli olarak büyüyen sitelerin en çok tercih ettiği hosting türüdür. Sanallaştırma kullanılarak bir sunucunun kaynaklarının bölümlere ayrılmasıdır. Yani sunucunuzu diğer kullanıcılar ile paylaşırsınız ancak, web host sağlayıcınız sunucu üzerinden size özel kaynak sağlar. Özel bir sunucu alanı sağlamasında dolayı daha güvenli ve stabildir. Dosya veritabanları diğer sunucu kullanıcılarından saklıdır. Bu sayede belirli oranda işlem gücü ile hafızanız olur. Sunucu üzerindeki diğer web siteleri, sizin sitenizin performansını etkilemez. VPS host ile sunucunuzda superuser (root) erişimi sahibi olabilirisiniz. Ölçeklenmesi kolaydır, web sitesi büyüdükçe sunucularınızı arttırabilirsiniz.

Dezavantajları: Paylaşımlı hosting ile karşılaştırıldığında daha pahalıdır. Teknik bilgilere ve sunucu yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Çünkü yeterli düzeyde yapılandırılamayan sunucularda güvenlik sorunları oluşabilir.

Cloud Hosting

cloud hosting

Cloud Hosting birbiriyle bağlı birden fazla sunucudan meydana gelir. Host firması tarafından bir sunucu kümesi sağlanır. Dosyalarınız ve kaynaklarınız her bir sunucuda kopyalanır. Bulut sunucularından birisi meşgul olduğunda veya sorun çıkardığında, trafiğiniz otomatik olarak kümedeki bir diğer sunucuya yönlendirilir. Böylelikle kapalı kalma süresi sıfıra inmiş olur ve site hız kaybetmez. Site trafiği yoğun olan, daha fazla hafıza, disk ve işlemci hızı gerektiren web siteleri için uygundur. Daha yüksek ihtiyaçlar için bulut sunucu tercih edilmekte.

Cloud hosting, yoğunluğu dengelemek ve uptime’ı arttırmak için birden fazla farklı sunucu kullanan bir hosting türüdür. Web siteniz tek bir sunucu yerine merkezi bir havuzdaki kaynaklarla çalışan kümeyi kullanır. Bir sunucuda sorun yaşanınca başka bir sunucu devreye girer ve çalışmaya devam edilir. Cloud teknolojisini hepsinin birbirine bağlı olduğu bilgisayarlar kümesi olarak düşünebilirsiniz. Ağa ne kadar fazla sunucu bağlanmışsa, buluta o kadar fazla kaynak sağlanır. Cloud hosting ile cloud cluster adı verilen kümeden bir alan sahibi olursunuz. Geleneksel web hosting hizmetinde bunun tersi yaşanır, tek bir sunucudan belirli miktarda alan edinirsiniz.

Cloud hosting’in başlıca faydaları önemli şekilde artırılmış uptime, izole kaynaklar, kolay ölçeklenebilirlik ve özel bir IP adresidir. Cloud Hosting‘i diğer hostinglerden ayıran bir diğer özellikte “load balanced” diye tabir edilen “yük dengeli” çalışma sistemidir. Örneğin; bir web siteniz var ve ziyaretçi sayınız hızla artıyor, barındırdığınız hosting isteklerinize cevap veremeyecek konuma geldi. Hosting sağlayıcınız size bir sunucu kiralamanızı önerir.

Dezavantajı; Maliyet olarak diğer hostlardan fazladır. Root erişimi her zaman sunulmaz.

WordPress Hosting

En çok kullanılan hizmet WordPress Host hizmetidir. Çünkü siteler tarafından, en popüler içerik yönetim ve blog oluşturma aracı olarak WordPress kullanılmaktadır. Bu nedenle eğer WordPress kullanıyorsanız, WordPress Host hizmetini de kullanmanız gerekir. Çünkü WordPress’e özel optimize edilmiş, uyumlu bir hizmettir. Önceden yüklenmiş olan, önbellek ve güvenlik gibi eklentiler ile birlikte gelir. Sitenizin için birçok uygulama ve ücretsiz temalarda vardır. Bu sayede, site çok hızlı yüklenir ve sorunsuz şekilde çalışır. Paylaşımlı bir hosting hizmetine sahiptir, bu nedenle çok yüksek bir maliyeti yoktur. Yeni başlayanlar içinde uygundur, kullanımıdır kolay öğrenilir. WordPress ile ilgili sorun yaşanması durumunda müşteri destek ekibi mevcuttur.

Dezavantajları: WordPress siteleri için uygundur. Eğer, sunucunuzda birden fazla web sitesi barındırmak istiyorsanız sitelerin hepsi WordPress sitesi olması gerekir. Yoksa sorun yaşanabilir.

Dedicated Server Hosting

Fiziksel sunucu olarak da isimlendirilmektedir. Barındırma hizmetleri arasında en büyük ve en güçlü olandır. Sunucunun tamamının, site sahibine ait olduğu hosting çeşididir. Sunucu yapılandırma üzerinde tam kontrol sağlanır. Bu nedenle, esnektir, sunucuya istediğiniz işletim sistemini ve yazılımı yükleyerek istediğiniz şekilde yapılandırabilirsiniz. Sadece web sitenizin barındırdığı ve tüm donanımsal kaynakların web sitenize atandığı büyüklükteki bir fiziksel sunucudur. Bu sayede web siteniz çok hızlı çalışır. Yüksek güvenlik sağlar. Dedicaded çok fazla trafik alan büyük işetmelerin kullandığı bir hizmettir.

Dezavantajları: Güçlü bir hizmet olduğu için, maliyeti de biraz yüksektir. Teknik konularda ve sunucu yönetiminde bilgi birikimine sahip olmak gerekir.

Etiketler: , , , , , , ,