Google’ın Yapay Zeka Algoritması: RankBrain

Google’ın Yapay Zeka Algoritması: RankBrain

RankBrain, Google tarafından geliştirilen bir yapay zeka sistemidir. Google’ın arama motoru algoritmasının bir parçasıdır. Bu yapay zeka, kullanıcının bir şey öğretmesine ihtiyaç duymadan bilgi toplar ve kendi kendine öğrenim gerçekleştirir.

Bu sistem Google’ın arama motoru algoritmasına nispeten yeni bir faktördür. Google, 2015’in sonlarında bu akıllı sistemi yavaş yavaş kullanıma sunmaya başlamıştır ve şu an tamamen kullanılmaktadır. RankBrain’in ana görevi, kullanıcının aramaya çalıştığı şeyi bulmak amacıyla anahtar kelimeleri ve arama ifadelerini yorumlamaktır. Diğer bir ifadeyle RankBrain aracılığıyla Google, bir kullanıcının arama motorunda bir şey yazarken tam olarak ne aradığını anlamaya çalışmaktadır.

Örneğin: kedi maması fiyatı, kedi maması ne kadar, kedi için mama fiyatı… Bu aramaların tümü aslında aynı anlama geliyor ve bir kullanıcı kedi için mamanın ne kadara mal olduğunu bilmek istiyor. Google, her kullanıcının gerçekte ne istediğini anlamaya ve birkaç kelimeyle ne kadar eşleştiklerine göre değil, kalitelerine göre en iyi sayfaları listelemeye çalışıyor.

Sistem, genellikle anlaşılması zor olan arama anahtar kelimelerinin arkasındaki kalıpları diğer arama sorgularına bağlayarak belirlemeye yardımcı olur.

Neden Ortaya Çıktı?

Google’da her gün yaklaşık 3 milyar arama yapılmaktadır. Kullanıcı girdilerinin yaklaşık %15’i Google’ın daha önce hiç görmediği konuşma terimleri veya karmaşık uzun kuyruk cümleleri gibi anahtar kelimeler ve kelime kombinasyonlarıdır.

Google, daha önce bu sorguları görmediği için bu aramalarda herhangi bir bağlam veya sonuçlarının kullanıcının amacını karşılamada iyi olup olmadığını belirleyen geçmiş analizleri bulunmamaktaydı.

Google, bu yapay zeka sistemi sayesinde insanların yapmış oldukları aramaları belli matematiksel işlemlerden geçirerek kullanıcıların bu aramayı nasıl ve neden yaptığını belirlemeye çalışacak. Daha sonra elindeki bu verilere dayanarak en faydalı olarak kabul edeceği kaynakları gelecekteki arama sonuçlarında daha üst sıralara yerleştirecek. Böylece kullanıcılar için yapacakları arama sonuçlarında en faydalı ve ilgili sonuçları karşılarına çıkacak.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

  • RankBrain, makine öğrenimi tekniklerine dayanır. Makine öğrenimi, deneyimlerden elde edilen yapay bilgi neslidir. Makine öğrenimi sistemleri, büyük miktarda veriyi analiz eder ve matematiksel algoritmaları kullanır. Böylece Google arama algoritması bağlamında kullanıcı girdilerini yorumlamak için kullanılır.
  • RankBrain, Google’ın kullanıcı girdilerini yorumlamasına ve kullanıcının aramasına en uygun olan, yaklaşık 100 milyon gigabaytlık bir veri tabanı olan Google arama dizininden web sayfalarını bulmasına yardımcı olur.
  • Google; kullanıcının fiziksel konumu, bir web sayfası için dahili ve harici bağlantıları, sayfada geçirilen süre, içerik boyutu, multimedya içeriğinin varlığı, bilginin ne kadar yeni olduğu gibi birçok parametreyi izler.
  • Kullanıcılar daha önce hiç yapılmamış bir arama yaptığında, RankBrain bu sorguyu eşleme şansı en yüksek olan kelimelere veya kelime kümelerine eşlemeye çalışır, sonuçları kaydeder ve daha iyi kullanıcı memnuniyeti olarak gördüğü şeyleri sağlamak için sonuçları uyarlar.
  • RankBrain bir makine öğrenimi sistemi olduğundan, önceki arama sorgularıyla bağlantı kurar, kullanıcının ne aradığını ve soruları nasıl cevaplayacağı hakkında tahminlerde bulunur.

Örneğin;

“İçerik Pazarlama” gibi bir şey aradığımızı ve sadece reklam veya ajans sonuçları çıktığını varsayalım…

Ancak arağımız içerik pazarlamanın anlamıysa bu sonuçların hiçbirine tıklamayız. Bunun yerine alt görseldeki sonucu almak için sorgumuzu “içerik pazarlaması nedir” olarak değiştiririz.

RankBrain, sonucu almak için bir arama sorgusunu değiştirmeniz gerektiğini öğrenecektir. Daha iyi sonuçlar bulmak için bu değişikliği yeterince kişi yapıyorsa, o belirli anahtar kelime için gösterdiği içeriği ayarlayacaktır.

Dolayısıyla, reklamlar ve ajanslar göstermek yerine, RankBrain size içerik pazarlamasını açıklayan tanımlar ve makaleler gösterecektir.

 

Etiketler: , , , , ,