Güçlü Bir Domain Seçmek İçin 7 İpucu

güçlü bir domain seçmek için 7 ipucu

Dijitalleşmenin hızla gerçekleştiği günümüzde, tüm işletmeler internetteki varlığını ortaya koyuyor. İnternette var olmanın yolu başarılı bir web sitesine sahip olmakla başlar. Başarılı bir web sitesini oluştururken de en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri güçlü ve doğru bir domain adına sahip olmaktır.

Domain ya da alan adı, web sitelerin internetteki adı ve adresi olmak üzere sitenin IP adresi ile ilişkili sembolik bir isimdir. Domain adları Latin harfleri, sayı ve kısa çizgi içerebileceği gibi farklı siteler aynı alan adına sahip olamazlar.

Tüm siteler fiziksel donanım sunucularında depolanır. Kullanıcı arama çubuğunda herhangi bir domain adı girdiğinde, bilgisayar hangi sitenin görüntülenmesi gerektiğini anlar, siteyi donanım sunucusu içerisinde bulur ve sizi gerekli siteye yönlendirir.

Domain, internet üzerindeki marka yüzünüz olarak kabul edilebilir. Bu nedenle doğru bir domain seçimi zorlanabileceğiniz bir konu olabileceği gibi günümüzde öne çıkan hususlardandır. Güçlü bir alan adı seçimi bizi internet ağında bulunan binlerce site arasından sıyrılarak daha fazla kullanıcıya erişmemizi sağladığı için üzerinde durulması gereken bir konudur. Yani domain, hedef kitlenize kolay bir şekilde ulaşmaya ve bilinirliğinizi artırmaya yarayan bir araç olarak da kabul edilebilir. Bu nedenle rakiplerimizin önüne geçerek istediğimiz başarıyı elde edebilmek için domain adı seçerken aşağıda bulunan 7 maddeye dikkat edilmesi gerekir.

  1. Yaptığınız İş ile Uyumluluk

Domain sitenin IP adresiyle ilişkilendirilen sembolik bir site adıdır. Bu ilişkiyle ilgili bilgiler, yani hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği, DNS olarak bilinen alan isimlendirme sisteminde saklanmaktadır. Fakat DNS için seçeceğiniz alan adının nasıl olduğu önemli değil. Harflerin ve sayıların herhangi benzersiz birleşimi bunun için uygundur.

Ancak seçilen alan adını hedef kitleniz açısından önem taşımaktadır. İşletmenizin adıyla uyumlu bir alan adı kullanıcıların resmi bir kaynağa ulaştıklarını göstererek size olan güvenlerini artıracaktır. Ayrıca, alan adı veriyor olduğunuz hizmetin faaliyet alanını ifade etmek için de kullanılabilir.

  1. SEO ile Uyumluluk

Alan adınızı seçerken sitenin içeriğiyle ilgili olan, onlarla eşleşen anahtar kelimelerden yararlanarak bir domain adı belirleyebilirsiniz. Bu yöntem, SEO için olumlu bir etki oluşturarak daha fazla kullanıcıya ulaşmanızı sağlayacaktır.

  1. İngilizce Karakterlerle Uyumluluk

Alan adınızı belirlerken İngilizcede bulunmayan harfleri kullanmada sakının. Seçeceğiniz domaindeki Türkçe ile İngilizce harflerinin uyumlu olması kullanıcıların daha rahat arama yaparak sitenizi ulaşmalarını sağlayacaktır.

  1. Sayı ve Tire İşaretlerinden Uzak Durulması

Alan adı için harf, sayı ve tire işareti kullanılabiliyor. Fakat domainin güçlü olmasını istiyorsanız sayı ve tirelerden kaçınmanız gerekir. Sayılar kafa karışıklığı yapabildikleri gibi tire de spam olarak algılanabilir. Ayrıca, harflerin arama gücü olarak daha üstün olduğu biliniyor.

  1. Kısa ve Akılda Kalıcı Olması

Alan adı belirlerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus domainin akılda kalıcı olmasıdır. Domainin kısa ve akılda kalıcı olması hem web sitenizi ziyaret etmek isteyenlerin hatırlaması açısından avantaj sağlarken hem de sizin için kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca, uzun ve anlaşılması zor kelimelerden uzak durmak hatırlana bilirliği artıracak bir diğer unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

  1. Alan Adının Geçmişinin Araştırılması

Seçeceğiniz alan adının daha önce başkası tarafından kullanılmış olması olası bir durumdur. Bu nedenle alan adınızı belirlemeden önce geçmişte kullanılıp kullanılmadığını ve kullanıldıysa da ne amaçla satın alındığını kontrol etmekte fayda vardır. Aynı alan adının daha önce kötü amaçlar için kullanılmış olması sizin için bir dezavantaj oluşturarak olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Alan adının geçmişinin araştırılması konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da alan adının daha önce hangi sektör için kullanılmış olduğudur. Örneğin, daha önce tekstil sektörü için kullanılmış bir domain mobilya hizmetini vermeye başladığında hedef kitleniz dışındaki yanlış kullanıcı trafiği ile karşılaşabilirsiniz.

  1. Uzantı Değeri

Alan adınızda tercih edeceğiniz uzantı değeri de önem taşıyan bir diğer unsurdur. Örneğin, .com uzantısı en çok kullanılan ve değeri yüksek bir uzantıdır. Bu değerin belirleyenleri ise arama motorlarıdır. Arama motorları, yaptıkları değerlendirmelerde öncelikli olarak .com uzantılarına sonuç vermektedirler.

Bunun yanı sıra domain adı seçerken yazım kısıtlamalarını da göz önünde bulundurmamız gerekir. Yazım kısıtlamaları koşulları bölgeye göre farklılık gösterse de genel olarak şu kurallardan oluşmaktadır. Domain adında büyük ve küçük harfler eşdeğer, isim kısa çizgi ile başlamaz ve alan adı uzunluğu 2 ile 63 karakter arasında olmalıdır.

Ayrıca, domain birkaç farklı amaç için de kullanılabilir. İlk olarak domain ile kurumsal bir e-mail adresi oluşturabilirsiniz. Yani, siteniz için belirlemiş olduğunuz alan adının önüne “contact@” eklerseniz kullanıcıların size ulaşması için kullanabilecekleri kurumsal bir e-posta adresi belirlemiş olursunuz. İkinci olarak domaini yönlendirme amaçlı kullanabilirsiniz. Örneğin, siteyi yeniden tasarlayarak alan adını değiştirdiğinizde ziyaretçilerinizi kaybetmemek için yönlendirme yöntemini kullanabilirsiniz. Böylelikle kullanıcı eski sitenin adresini belirttiğinde tarayıcı oluşturduğunuz yeni siteyi otomatik olarak açacaktır.

Bunun dışında, domain adını önceden satın alarak kaynağın çok yakında kullanıma sunulacağını belirtebilirsiniz. Böylece ileride başkaları tarafından seçmiş olduğunuz alan adının alınmasını önleyebilirsiniz.

Yukarıda ele almış olduğumuz güçlü bir domain oluşturma ipuçlarını göz önümüzde bulundurursak internetteki varlığımızı daha üst bir seviyeye taşıyabilir daha fazla kullanıcıya ulaşarak etkileşim ve iletişim kurabiliriz.

Etiketler: , , , ,