Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Madde!

backlink alırken dikkat edilmesi gereken 5 madde

 

Backlink Nedir?

Backlink, web siteleri için bir referans bağlantısıdır. Yani, bir web sitesinin linkinin bir başka site tarafından verilmesidir.

Peki, backlinkler size ne konuda katkı sağlayabilir?

Dediğimiz gibi backlink bir nevi referans; yani sitenizin güvenilirliği için önemli bir faktör. Sitenizin backlink alması, arama motorları tarafından ilgi çekecek ve incelenecektir. Web site adresiniz ve içerik linkiniz paylaşıldıkça içerikleriniz arama motorunda da daha üst sıralara çıkacaktır. Backlink, arama motoru optimizasyonu ve sitenizi büyütme stratejileriniz için kullanabileceğiniz önemli bir unsur. Kısaca; backlink, bir site dışı SEO türüdür diyebiliriz.

Backlink sizi vezir de edebilir rezil de…

Evet, backlink web sitenize yarar sağlayabilir, ancak sitenizin arama motorları tarafından güvenilirliğinin zedelenmesine dolayısıyla arama motorlarında sıralama kaybına da neden olabilir. Burada, kaliteli backlink çalışması yapmanız önem kazanıyor;

  1. Mümkünse doğal backlink alın. Alamıyorsanız da doğal görünmeye çabalayın. Çünkü arama motorları backlink’inizin sitenizin linkinin, kullanıcıları tarafından beğeni ile önerilmesini ister.
  2. İçerik bakımından size benzer sitelerle etkileşim halinde olun. Aynı bakımdan; backlink aldığınız site, sitenizde kullandığınız dili kullanmalı. Kullanıcının hakim olmadığı bir dile sahip sitenizde, ziyaretçinin kalma süresi çok kısa olur ve arama motorları tarafından siteniz sıralama kaybı yaşar.
  3. Sizden daha otoriter ve güvenilir sitelerden backlink alın. Kaliteli bir siteden alınan link, sıradan linklerden çok daha verimlidir.
  4. Bilginiz olmayan backlink paketlerinden uzak durun.
  5. Aynı tür backlink kullanmamaya özen gösterin. Backlink’lerinizi çeşitlendirmeniz sıralamalarda size katkı sağlar.

En iyi backlink siz harekete geçmeden, doğal yoldan kullanıcının verdiği linktir. Backlink için en çok bağlantı alan içeriklerin; uzman görüşü ile destek alan, gerçek verilere yer veren, bilimsel kanıtlara dayalı gibi özellikleri var. Bu özelliklerin dikkate alınması bağlantı veren kullanıcıların ilgisini çekmenizde yarar sağlayacaktır.

Backlink alma işleminde kalıcı sitelerin linkinin alınması önemli bir husus. Olumlu sonuçlar aldığınız bir işlemde bile linkin ortadan kalktığı durumda sizin aldığınız sonuç da ortadan kalkıyor ve işleminiz bir işe yaramamış oluyor.

Backlink Türleri

Görselde verilen backlink

Sitelerdeki görsellerin etiketini düzenleyerek backlink verilebilir. Mesela, aşağıdaki görsele tıkladığınızda “Görmezden Gelmeniz Gereken 10 SEO Efsanesi” yazımıza gidersiniz.

Dofollow backlink

Arama motorlarının verdiğiniz backlink’i takip etmesini istiyorsanız, kullandığınız linke sahip web sitesi güvenilir ve otoriter ise kullanmayı tercih edeceğiniz bir linktir. Bu şekilde, verdiğiniz linke sahip site size arama motoru sıralamasında katkı sağlayacaktır. Çünkü arama motorları dofollow backlink’i takip edebilir.

Nofollow backlink

Google tarafından çıkarılan nofollow link; web sitenizde kullandığınız bir başka sitenin linkinin, arama motorları tarafından takip edilmemesini böylece verdiğiniz linkin sizi arama motoru sıralamasında etkilemesini engeller. Yani; nofollow backlink, verdiğiniz linkin sitenizin kalitesini düşürmesini veya spam riskini ortadan kaldırmak istediğinizde kullanabileceğiniz bir html etiketidir.

Etiketler: , , , ,