Web Siteleri Nasıl Çalışır?

Web sunucularını ve alan adlarını, bunların sizin için ne yaptığını ve başlangıç yapmak için ihtiyacınız duyacağınız şeyleri nasıl bulacağınızı (size söz, işin tekniğine fazla girmeden) temel düzeyde bahsedeceğiz.Bir web sitesi, işletmenizin İnternet’teki evidir. Potansiyel müşterilerin gelip işletmenizin sunduğu ürün veya hizmetler hakkında bilgi edinebilecekleri yerdir.

Gerçek dünyada bir pastane açmaya karar verdiğinizi varsayalım. Önce bir yer kiralamanız gerekir, değil mi? Web sitesi de bundan farklı değildir. Ancak, insanların alışveriş yaptığı bir caddede dükkan kiralamak yerine, bir sunucuda alan kiralarsınız.

Bunu otomatik olarak gerçekleştiren bir sürü hizmet var. Ancak işin arka planıyla ilgili fikir sahibi olmanız için kısa bilgiler verelim. Biraz teknik bilgi geliyor; sakın bizden ayrılmayın.
Sunucu dediğimiz şey, İnternet’e bağlı bir bilgisayardır. Web sitenizin parçalarını (kod, resimler, video klipler ve sitenizi oluşturan diğer her şey) depolamasını veya “barındırmasını” sağlayan bir yazılım içerir.
Sunucu olarak adlandırılmasının nedeni, bir kullanıcı web sitenizdeki bir sayfayı görüntülemek istediğinde doğru içeriği “sunmasıdır”.
Sizin için bir sunucuda alan kiralayıp web sitenizi barındıracak birçok şirket veya hizmet mevcut. Tıpkı gerçek dünyada açtığınız mağazanın kirasını öder gibi barındırma ücreti ödersiniz. Böylece bir sunucuyu çalıştırmanın teknik yönlerini üstlenme işini onlara bırakırsınız.

Dünyadaki her sunucunun kendine ait bir adresi vardır. Buna, internet protokolünün kısaltılması olan IP adresi adı verilir. Bu konuda bilmeniz gereken tek şey, IP adresinin, İnternet’e bağlı tüm cihazların sunucuyla bağlantı kurmasını ve bulmasını sağlayan uzun bir rakam dizisi olduğu.
Neyse ki cihazların birbirine ne dediğini anlamaya ihtiyacımız yok. Bu sayısal IP adresinin yerine kullanacağınız daha güzel bir ad seçmeniz yeterli.

Gerçek dünyada insanlar pastanemizin kapının üzerindeki tabela sayesinde bulur. İnternet’te ise alan adı, potansiyel müşterilerin sizi bulmasını sağlar.
Alan adı, herhangi bir web sitesine gitmek için tarayıcı penceresine yazdığımız şeydir. Örneğin, www.google.com.tr veya www.gorselprojeler.com. Şimdi biraz bunun ayrıntılarına bakalım.
Aslında, “WWW nokta”dan sonraki her şey alan adı. Ve insanların web sitenizi bulmasını sağlayan bölüm olduğu için alan adı çok önemli.

Bu adresi arayan tablet, telefon, bilgisayar gibi herhangi bir cihaz, sunucuyla iletişim kurar. Ardından, sunucu o cihaza web sitesini göstermesi için gerekli olan tüm doğru parçaları (ör. resimler ve kodlar) göndererek, cihazı kullanan kişinin sayfalarınızı görüntüleyebilmesini sağlar. Bir kullanıcı web adresinizi tarayıcısına yazdığında neler olduğunu temel düzeyde görelim.

Önce, tarayıcı içeriğin hangi sunucuda bulunduğunu saptar ve o sunucuya gider.

Ardından tarayıcı şunu söyler: “Selam, bu web sayfasını bir kullanıcıya göstermek için ihtiyacım olan tüm unsurları bana verir misin?”

Sunucu yanıt verir: “Tabii, sana 5 resim, 2 komut dosyası ve birkaç dosya daha gönderiyorum.”

Tarayıcı tüm parçaları birleştirir ve kullanıcı, web sayfanızı düzgün şekilde biçimlendirilmiş halde görür.

Sunucu ve tarayıcının aralarında İngilizce veya Türkçe yerine karmaşık bitler ve baytlarla konuşması dışında olup bitenler aşağı yukarı bundan ibaret. Ama onların kullandığı dilin bizim için zaten önemi yok…

Özetleyecek olursak: İşletmeniz için bir web sitesi oluşturmaya karar vermek, tüm bunların bir arada nasıl işlediğini anlamakla başlar: sunucu, sitenizi ‘barındırır‘ ve alan adı, kullanıcıların sitenizi bulmasını sağlar.

Etiketler: ,