2020’nin En Trend 5 Yazı Tipileri

2020’nin En Trend 5 Yazı Tipi

Dijital ortamın sürekli değişen ve gelişen trendlerinden yazı tipleri de etkileniyor. 2020’nin trend yazı tipleri, cesur ve modern stilleri yansıtıyor. Yazı tipi, en mükemmel tasarımların bile bazen üstünde en çok vakit harcanan ögesidir. Okuyucuyu etkilemenin içerik dışındaki bir diğer yolu da yazı tipini doğru seçmektir. Font, kaliteli bir tasarımı tamamlamak için mutlaka gereklidir. Logo, doküman, grafik gibi tasarımlarda uygun font kullanımı oldukça önemlidir.

Web tasarımı, afiş, banner gibi öğelerin kullanıcıya sunulmasında en uygun yazı fontu aranır. Yazı tipi, yalnızca görsel anlamda hitap etmek için değil, arama motoru optimizasyonu yani seo uyumlu blog yazısı için de önemi yadsınamayacak bir faktördür. Kullandığınız yazı tipinin kullanıcı üzerindeki etkisini göz ardı ettiğinizde, sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması da zor olacaktır. Kalınlık, uzunluk ve stil açısından her yazı tipi kendine has bir özellik taşır. Bu özellikleri metninizin içeriği ile örtüştürdüğünüzde, kullandığınız font ve ortaya çıkan sonuç da doğru olacaktır. Yani, fazla dikkat edilmese de HTML yazı tipi seçimi web sitesindeki ilk izlenim için hem göze hitaben hem de okunurken oldukça önemlidir.

Yazının boyutu, kalınlığı, rengi metnin veya tasarımın içeriğini zenginleştiren faktörlerdir. Çok küçük ya da çok büyük yazı boyutları siteyi tıklayan ziyaretçinin de okumasını zorlaştıran ögeler, ziyaretçinin kalış süresinin düşmesine neden olur. Google’a göre kullanıcı 3 dakikadan az sürede sayfadan çıkarsa siteden yeteri kadar verim alamamış demektir. Arama motorları için seo kriterlerinden birini ihlal etmek demektir.

Doğru yazı tipi seçimi, kullanıcı deneyimi açısından harika sonuçlar sağlar. Yazı tipi seçilirken öncelik yazının şekli veya iyi görünmesi değil de sitenin içeriğine ve temasına uygun olup olmadığını ölçmek olmalıdır. Mesela siteniz kurumsal bir web sitesi ve kullanıcılara da bu yönde hizmet sunuyorsunuz, sitenizde süslü ve karmaşık yazı tipleri kullanılması uygun olmaz. Yazı tipi seçilirken hem içeriğe hem de okuyucunun ne istediği dikkate alınmalıdır. Daha etkili içerikler yazmak ve arama sonuçlarındaki performansı artırmak için işte 2020’nin en trend 5 yazı tipi listesi:

Roboto

Google’ın herhangi bir makalesini incelediğimizde roboto yazı tipini kullandığını görüyoruz. Yani roboto fontunun seo uyumlu olduğunu düşünebiliriz.

Helvetica Now

Facebook’un da içeriklerinde kullandığı helvetica yazı fontu, çok bilinmese de psikolojik olarak güven verir. Güven vermesini istediğiniz bir ürünü veya hizmeti tanıtırken bu yazı tipini tercih edebilirsiniz. Bu yazı tipi görsel tasarımcılar tarafından da oldukça tercih edilmekte.

Suprıa Sans

Tam bir modern klasik görünüme sahip olan supria sans, 2020 için harika bir model! İnce eğriler, pratik ve kolay okunmasını sağlıyor.

Ambıt

Ambit yazı tipi bir sans serif fontudur. Kendine özgü ve modern görünümüyle son zamanlarda çok yerde karşımıza çıkan ambit yazı fontu, yedi farklı kalın seçeneğe sahip.

Arial

En yaygın kullanılan yazı tiplerinden biri olan arial, HTML açısından en güvenli olduğu iddia ediliyor.

Kısaca, fontların okunabilirliği, dizilimi, mobildeki ve tabletteki okuma rahatlığı ve kolaylığı gibi birçok etken önemlidir. Sizi farklı kılacak, göze hoş gelen ve tasarım harikası bir font seçimi yapmak isteyebilirsiniz ancak önceliğiniz daha önce de belirttiğimiz gibi yazı tipinin içerikle uyumu ve kullanıcı deneyimi olmalı. Font; okuyucu için sıkıcı olmamalı, yazınızı çekici kılmalı. İyi tasarlanmış ve markanızın veya sitenizin kimliğine uygun olmalı. Yazınıza değer katabileceğini ve vermek istediğiniz asıl mesajın, yani içeriğinizin önüne geçmeyeceğini düşündüğünüz yazı tipini kullanın. Seçtiğiniz yazı fontu seo uyumlu olmalı.

Yazı tipinin seo ile alakası ise metnin fontu, seo için çok önemli olan ziyaretçinin sitede kalma süresini uzatabilir veya kısaltabilir. Metnin tüm harflerinin aynı yazı tipine sahip olmasına özen gösterin. Kullandığınız karakter aralığı, yazıyı çok iç içe veya ayrık göstermemeli. Bu, okuyucunun gözüne çirkin ve garip gelir. Okuyucuyu rahatsız edecek bir durum olmamasına ve temiz bir görünüm sağlamaya dikkat edin.

Yazı tipi genellikle önemsenmeyip atlanan bir nokta, hatta yazarken varsayılan yazı tipini direkt kullanıp değiştirmeyecek kadar önemsenmiyor. Oysa, anlıyoruz ki seo sonuçlarına varan önemi göz ardı edilemez. Son olarak, yazı tipini seçerken yalnızca arama motorlarına bakmakla kalmayıp etkili ve başarılı olan rakiplerinizin de web sitelerinde kullandığı yazı stillerine dikkat etmeyi unutmayın.

Etiketler: , , , , , , ,