İnternetin Doğuşu Ve Web 4.0

Web 4.0 ile günümüzde geldiği son noktayı ve Nasıl ortaya çıktığını sorgulamayacak kadar alışık olduğumuz interneti daha yakından tanımaya ne dersin? 

1950’li yıllarda geliştirilmeye başlanan oda büyüklüğündeki bilgisayarlar ilk defa 1960’lı yıllarda amerika Savunma Bakanlığı Tarafından askeriye içerisinde özel ve gizli bir haberleşme sistemi geliştirilmeye çalışılırken yanlışlıkla ortaya çıktı. Bu sayede Birleşik Devletler Savunma Bakanlığına bağlı ARPANET(Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı) evrensel internetin öncüsü olup ilk paket dağıtım ağını gerçekleştirmiştir. Ve ARPANET’iN oluşturduğu bu ağ üzerinden ilk mesaj Kaliforniya Üniversitesinden Stanford Araştırma enstitüsünde bulunan bir bilgisayara gönderildi. İlerleyen yıllarda ARPANET haberleşme protokolleri kullanarak ağı genişletip üniversitedeki bilgisayarların internete bağlanmasını sağladı. 1980’li yıllarda Word Wide Web’in(web) mucidi  İngiliz Prof. Tim Berners-Lee’in yaptığı çalışmaları zenginleştirilmiş bir ağ entegrasyonu oluşturarak modern internetin doğuşunu sağlamış oldu.

Ve internet Türkiye’ye ilk defa 12 Nisan 1993’te Orta Doğu Teknik Üniversitesi Üzerinden Amerika-Türkiye arasında kurulan bir hat ile girdi.

1995 yılından itibaren başlayan web 1.0 dönemi kullanıcıların  internette sadece gezinmesine imkan vererek pasif olmasını sağlamış , 2000 yılında başlayan Web 2.0 da ise kullanıcılar aynı zamanda internette içerik üretebilir bir hale gelmiştir. Bu sayede blog siteleri ve akabinde Youtube, Wikipedia, Facebook, Twitter, Myspace, Instagram gibi popüler web siteleri ortaya çıkmıştır. 

Yapay Zekanın da devreye girmesi ile 2010 yılında Web 3.0 geçildi. Ve bu yeni sistemde internetin kontrolü insandan yapay zekaya geçmiş oldu.

Ve 2020 yılında web 4.0 a resmi olarak girmiş bulunup sanal gerçekliğin gerçeklik algısını sorgulatacağı  ve robotların günlük hayatta daha fazla yer bulacağı bekleniyor. Ve bu da demek oluyor ki geçmişte izlediğimiz bilim kurgu filmlerinin aslında şu an tam olarak içerisindeyiz.

Peki sence Web 4.0’ da bizi neler bekliyor ve ileride  Web 5.0’a geçilmesini sağlayacak etkenler neler olacak?

 

Etiketler: , ,